#DispositiusEnCatalà | El català als dispositius i la seva importància

El passat dimarts 5 de juliol es complien 10 anys des que Twitter està disponible en català. Una fita que es va aconseguir a partir d’una piulada multitudinària amb l’etiqueta #TwitterEnCatalà, que va ser tendència a l’Estat espanyol.

Aprofitant aquesta data, el compte d’activistes per la llengua Apps en català va impulsar una campanya a Twitter sota l’etiqueta #DispositiusEnCatalà. L’objectiu? Fomentar que els catalanoparlants es configurin tots els dispositius en la seva llengua. Són molts els usuaris i organitzacions que s’han afegit a la iniciativa i que, a més, han aprofitat per a exigir que tots els dispositius i aplicacions ofereixin el català entre les seves opcions.

Però… Realment és important configurar els dispositius en català?

Molt. Segons els impulsors, els dispositius configurats en català són una minoria del total dels que hi ha a Catalunya, de fet, només el 24% dels joves així ho tenen. Aquesta dada és la que solen analitzar les grans plataformes (com Netflix, Instagram o Tiktok) a l’hora de valorar possibles traduccions, i fa que aquestes vegin la nostra llengua com un idioma residual i no l’ofereixin als seus serveis.

Per aconseguir que el català tingui més presència en el món digital: configurem tots els dispositius en la nostra llengua! #DispositiusEnCatalà

I… Per navegar per internet?

Els navegadors / cercadors també juguen un joc crucial en aquesta reivindicació. Són molts els llocs web que utilitzen l’idioma configurat per escollir la llengua amb la qual mostrar els continguts, per tant, encara que l’idioma desitjat està disponible no carrega en primera opció.

Molt bé, però com ho faig?

És ben senzill, us deixem a continuació unes guies elaborades per Softcatalà:

A Nuvol.cat, allotjament web clar i català!

T’HA AGRADAT? COMPARTEIX-LO

Pau Riba Queijas

Pau Riba Queijas

CEO de Nuvol.cat